rugpijn

Wat is rugpijn?
Rugpijn en rugproblemen zijn de meest voorkomende klachten. Ongeveer 80% van de volwassenen ervaart regelmatig zeurende of stekende rugklachten. De meeste rugklachten (zoals ischias en overige rugklachten) hebben te maken met stress, slechte houding, ongelukken of verzwakte buik of rugspieren.

Werking van de rugpijnmassage?
Diverse technieken zoals petrissage(knedingen), drukpunten, fricties (wrijvingen) en effleurages (strijkingen) zijn gericht op de rug en benen tijdens de massage, waardoor klachten kunnen verlichten. Rugmassage kan pijnlijk zijn, maar zal uiteindelijk een effect hebben en de doorstroming herstellen.

Wat kan rugpijn veroorzaken?
* Zwaar lichamelijk werk
* Tillen en trekken
* Draaien van de rug
* Buigen
* Herhaaldelijk dezelfde beweging uitvoeren
* Staan / Zitten
* Verkeerde houding, bijv: bij slapen, werkhouding
* Dragen van verkeerd schoeisel
* Depressie
* Stress, mentale werkstress
* Verhuizing
* Ontslag, Scheiding en Sterfgeval
* Zware borsten, (evt. borstverkleining)
* Overgewicht

We onderscheiden 2 soorten rugpijn, de specifieke en de A-specifieke.
Specifieke rugklachten ongeveer 5 tot 10%:
* Hernia van de tussenwervelschijf
* Wervelfracturen
* Ziekte van bechterew of afgesleten wervels

A-specifiek rugklanten ongeveer 95%:
* Lumbago: Pijn en stijfheidklachten in het onderste gedeelte van de rug.
* Spit: Deze rugpijn is gelokaliseerd in het smalste deel van de rug op in de onderrug en meestal het gevolg van een ongewone inspanning, zoals het verschuiven van meubels of ongewoon zwaar spitten in de tuin. De pijn kan hierbij direct optreden of soms pas uren later. Soms ontstaat het in de nacht en uit komen is dan opeens onmogelijk geworden. De hevigheid van spit vermindert met de tijd.
* Ischias:  Ischias is een symptoom, niet een diagnose. Het is een vorm van zenuwpijn, en wordt veroorzaakt door druk en irritatie van de wortel van de heupzenuw, op de plek waar deze het ruggenmerg verlaat. Er is een brandende of stekende pijn door de billen, langs de achterkant van het dijbeen (soms zijkant van dij) doorschietend naar de enkel. De pijn wordt erger bij hoesten, niesen of buigen van de rug en kan zo erg zijn dat lopen onmogelijk wordt. Het kan gepaard gaan met doffe rugpijn, spierzwakte, tintelingen in been, voet of tenen, verdoofd gevoel in het been en spierkramen in bil en been.
* Versleten tussenwervelschijven: is op zich wel een medische diagnose. Uit onderzoek is alleen gebleken dat een groot percentage van de mensen boven de 30 versleten tussenwervelschijven heeft. Slechts een klein percentage rapporteert echter pijnklachten in dat gebied. De diagnose levert dus niet per definitie pijn- en stijfheids klachten op.
* Spierscheur: behoren tot de meest voorkomende oorzaken van lage rugpijn. Een spierscheur of scheur in een pees ontstaat wanneer spiervezels abnormaal worden uitgerekt. Een spierscheur in de rug ontstaat door overbelasting, zwaar tillen, herhaalde bewegingen maar ook kleine oorzaken. Typische indicaties zijn helse pijn, spierspasmen, spierzwakte, zwelling, ontsteking en krampen. Bij ernstige verscheuringen is de spier of aanhechting deels of geheel kapot en dit veroorzaakt aanhoudende zware pijn. Bij een gemiddelde spierkneuzing zal er enige spierfunctie verloren zijn en bij een mild letsel is er enkel sprake van overrekking. Kenmerkend is dat een spier in actie kwetsbaar is voor dit type letsels.

Wanneer kunt u beter geen rugpijnmassage ondergaan?
In bepaalde gevallen mag er geen rugpijnmassage ondergaan (contra indicatie klik hier)
* Hernia van de tussenwervelschijven
* Wervelfractuur
* Tumor bij de wervelkolom
* Ziekte van bechterew

Bij twijfel altijd eerst een arts raadplegen.

Hoe zit de behandeling rugpijnmassage eruit?
Bij de eerste afspraak nemen we samen het intakeformulier door, hierin worden vragen gesteld over welke massage u heeft gehad, en over u gezondheid, u  kunt hierbij denken aan allergieën. Maar bij deze massage krijgt u vragen omtrent u rugpijnklachten.  Deze informatie is noodzakelijk om zo te bepalen wat u lichaam nodig en niet nodig heeft tijdens de massage. Daarna mag u zich uitkleden, op uw ondergoed na. bh mag aanblijven. Daarna gaan we beginnen met de massage, deze massage wordt er bijna tot geen olie gebruikt.

Na de behandeling?
De klachten kunnen verminderen, dit komt omdat de spieren tot ontspanningen komen, de pijn kan afnemen. Soms is meer dan één behandeling nodig voor een langer blijvend resultaat. Ook raad ik u aan om na de massage veel water te drinken om zo de afvalstoffen af te voeren. U krijgt ook een flyer mee, wat u zelf kunt doen om de rugklachten te verminderen.

 Duur van de behandeling?
De behandeling duurt ongeveer 45 tot 60 min.
* De behandeling kan 10 min langer duren in verband met het voor en na gesprek.

 

Tips en contra-indicatie (kijk in het menu aan de linkerkant)

Neem contact op

Tijdens behandelingen zijn wij niet telefonisch bereikbaar. U kunt een bericht via het onderstaand contactformulier versturen. Wij nemen contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search